Zagadnienie obniżenia przez przedsiębiorcę hotelowego podatku należnego o kwotę podatku naliczonego od zakupionych dla gości hotelowych usług gastronomicznych budzi wątpliwości, wydawanych jest wiele rozbieżnych interpretacji podatkowych.
Temat, który chcę omówić, dotyczy sytuacji, gdy hotel zapewnia gościom posiłki, przykładowo śniadania, jednak nie prowadzi własnej restauracji, a nabywa usługi gastronomiczne od innego przedsiębiorcy. Goście hotelowi korzystają z tych usług w restauracji tego przedsiębiorcy. Organy podatkowe często stoją na stanowisku, że hotel nie ma prawa do odliczenia VAT od takich usług, czyli obniżenia podatku VAT należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu zakupu tych usług gastronomicznych.
Niedawno w sprawie, którą prowadziłam, udało się uzyskać korzystną dla podatnika interpretacją podatkową w powyższej kwestii.
Minister Finansów w interpretacji z dnia 29.12.2015r. ( znak: IBPP1/4512-786/15/MS) uznał reprezentowane przeze mnie stanowisko za prawidłowe. Pozwoliło to na odliczenie przez hotel VAT od nabywanych dla gości usług gastronomicznych. Nie obyło się bez przeszkód, ponieważ pierwsza interpretacja organu w sprawie była niekorzystna. W tej sytuacji zaistniała potrzeba wystąpienia z wnioskiem o ponowne rozpatrzenie sprawy, a następnie skierowania skargi do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego, który przyznał rację podatnikowi. Również Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie podzielił nasze stanowisko. W efekcie wydana została korzystna interpretacja, co pozwoliło zaoszczędzić hotelowi znaczne kwoty.
Problem powstał w związku z uchyleniem przepisu art. 88 ust. 1 pkt. 4 lit. a ustawy o podatku od towarów i usług, który uprawniał podatników do takiego odliczenia. W opisanej powyżej sprawie Sądy uznały jednak słuszność stanowiska podatnika, opartego między innymi na twierdzeniu, że uchylenie tego przepisu naruszało przepisy wspólnotowe, albowiem pozbawiło podatników prawa do odliczeń, z którego mieli prawo korzystać przed uchyleniem przepisu.
{ 0 komentarze… dodaj teraz swój }